Kошмари

Kошмари (ноћне море) су непријатни снови, који изазивају врло јаке емоције-огроман страх, очај, туга, бес, беспомоћност. Приликом комшара, особа може да сања да је у великој опасности, да трпи разне врсте терора или јој је непријатно на други начин. Посебно су узнемирујући, јер су често веома реалистични. Битна карактеристика ноћних мора је да буде спавача, после чега јако тешко или не заспи поново уопште. Важно је напоменути да су кошмари природна реакција организма на трауму/страх.. и требало би се запитати шта сан жели да нам поручи. Узроци због којих се кошмари јављају, могу бити различити-од неудобног положаја приликом спавања, болести (уз високу температуру), свакодневни стрес, неки трауматични догађај… Важно је напоменути да се кошмари јављају како би нас подстакли на акцију суочавања са проблемом и превазилажење непријатне ситуације на јави.

Најчешће ноћне море су:

-елементарна непогода (земљотрес, лавина, пожар) или рат, -спутаност, заробљеност, -усамљеност

Поред тога што попут осталих снова, кошмари одражавају наше свакодневне мисли, бриге, догађаје, често се јављају као последица неке трауме (рат, силовање, напад, сведочење неком злочину, несрећи…)-особа константно у сну доживљава исту.

Уколико се кошмари понекад јаве-нема разлога за бригу. Али ако се кошмари јављају сувише често, потражите помоћ стручне особе, како би Вам помогла да дешифрујете поруку коју Вам шаље подсвест. Сан, ма какав био (леп, кошмаран…) ако је понављајући свакако завређује пажњу за његово разјашњавање.

На крају бих додао, да се не плашимо кошмара, већ да их прихватимо као најбоље пријатеље, јер нас они попут правих пријатеља упозоравају на ствари на које би требало да обратимо пажњу и које би требало решавати.

Психотерапеут Лазар Спасојевић

Kontakt

+381 64 8675867
Zakazivanje:
Svakim danom od 12 do 22.

Adresa

Pariske komune 63, Novi Beograd