Strah od visine

Svi mi manje-više osećamo strah kada se nađemo na velikoj visini-taj strah nije od same visine, već od gubitka tla pod nogama, gubitka ravnoteže, padanja. Kod osoba sa akrofobijom (strah od visine), taj strah je vrlo intenzivan i preteran. U zavisnosti od toga da li se osoba plaši bilo kakve visine-pa čak i stepenica, ili od izuzetno velikih visina i nekih aktivnosti na istim (paraglajding, bandži…), ovaj strah može uticati na kvalitet života. Kao što smo već gore naveli strah od visine je uglavnom strah od padanja i to je prirodna reakcija organizma i taj mehanizam se razvijao kroz evoluciju i ne samo kod ljudi, već i kod životinja.

Najčešći simptomi akrofobije su:

– vrtoglavica -panični napad (nesvestica, znojenje, mučnina…) -anksioznost na samu pomisao da osobu očekuje odlazak na visinu, -izbegavanje odlazaka na viša mesta (najčešće su to spratovi neke zgrade)-što može dovesti do izvesnog stepena socijalne izolacije.

Na prevladavanju straha od visine, treba početi ukoliko strah ometa naše normalno funkcionisanje. Kao i kod ostalih fobija, najpre bi trebalo odrediti čega se tačno osoba plaši kod straha od visine, odnosno da li se plaši pada, gubitka, ravnoteže, kontrole ili nečeg drugog. Kada se to odradi, onda se mnogo lakše rešava problem i samog straha od visine. Čovek može da primenjuje više stvari kako bi ublažio strah od visine. Na primer:

-duboko disanje -zaokupljivanje mozga lepim stvarima -autosugestija -joga i/ili meditacija -potražiti stručnu pomoć.

Ono što je najvažnije je da ne trpimo svoj strah i da ne zavaravamo sebe da će strah sam od sebe proći. Neće. Nema nerešivih problema, samo je važno pronaći pravo rešenje. Isto važi i za akrofobiju.

Lazar Spasojević

Kontakt

+381 64 8675867
Zakazivanje:
Svakim danom od 12 do 22.

Adresa

Pariske komune 63, Novi Beograd